Foto's kopen voor commercieel gebruik?

Losse stockfoto kopen of meerdere stockfoto’s aanschaffen?

Een stockfoto is niets anders als een foto op voorraad, echter in online termen wordt het vaak gebruikt om een foto aan te schaffen, voor gebruik in bijvoorbeeld websites of applicaties.

Stockphoto bij teksten

Bij veel online en offline teksten, zoals artikelen, magazines of webpagina’s wordt gebruikt gemaakt van ondersteunende foto of video materiaal.

Beeldbank foto’s aanschaffen

Online wordt vaak gebruik gemaakt van ondersteunende foto’s of video’s bij website teksten, deze vindt u in een beeldbank. Bij een beeldbank kan op een eenvoudige manier foto’s worden gedownload, nadat deze zijn aangeschaft.Waarom gebruik maken van stockfoto’s?

In het algemeen zijn ondersteunende stockfoto's vooral bedoeld om duidelijk te maken waar het artikel, content of webpagina over gaat en om de sfeer rond het onderwerp te positioneren.

Door stockfoto's te gebruiken kan direct de juiste foto worden gekozen, in plaats van zelf een fotograaf in te huren. Dit maakt zéér vaak de inzet van stockfoto of stockvideo materiaal goedkoper en sneller dan het zelfstandig uitvoeren of laten uitvoeren van een foto- en/of videosessie.

Bedrijven kiezen steeds vaker voor het inzetten van stockfotografie, dan zelf een verzameling te realiseren van eigen fotomateriaal.

Royalty's en rechten van stockfoto’s en foto’s online

Foto’s online zijn dus niet zomaar gratis, ook niet als u zoekt op afbeeldingen in Google. Het is belangrijk om te weten we de eigenaar is van de foto, om eventuele schade claims te voorkomen.

Wees daarom verstandig en gebruik online altijd stockfoto’s van bijvoorbeeld iStock, Getty Images of istockfoto.com of plaatst alleen foto’s online die u zelf heeft geschoten.

Prijzen / Tarieven Stockfoto’s

Voor het gebruik van foto’s van derden dient u in het algemeen vaak een bepaalde royalty te vergoeden, de hoogte van een dergelijk vergoeding is afhankelijk van de geleverde kwaliteit van de foto's, de frequentie van het gebruik van de foto (eenmalig of onbeperkt), de wijze van publicatie en/of als er sprake is van exclusief gebruik. De prijzen van stockfoto’s online variëren, maar vaak zijn de kosten circa 5 a 10 euro per foto. Of bespaar 20% op 12 iStock credits. Uw credits vervallen nooit bij iStock en vaak heeft u er slechts maar één nodig per foto.