Wat zijn de kosten, prijzen of tarieven van stockfoto's?

Prijzen / Tarieven Stockfoto’s

Voor het gebruik van foto’s van derden dient u in het algemeen vaak een bepaalde royalty te vergoeden, de hoogte van een dergelijk vergoeding is afhankelijk van de geleverde kwaliteit van de foto's, de frequentie van het gebruik van de foto (eenmalig of onbeperkt), de wijze van publicatie en/of als er sprake is van exclusief gebruik.

De online prijzen van stockfoto’s variëren, maar vaak zijn de kosten circa 5 a 10 euro per foto. Of bespaar 20% op 12 iStock credits. Uw credits vervallen nooit bij iStock en vaak heeft u maar één credit nodig per foto.

Losse stockfoto kopen of meerdere stockfoto’s aanschaffen?

Een stockfoto is niets anders als een foto op voorraad, echter in online termen wordt het vaak gebruikt om een foto aan te schaffen, voor gebruik in bijvoorbeeld websites of applicaties.

Stockphoto bij teksten

Bij veel online en offline teksten, zoals artikelen, magazines of webpagina’s wordt gebruikt gemaakt van ondersteunende foto of video materiaal.

Beeldbank foto’s aanschaffen

Online wordt vaak gebruik gemaakt van ondersteunende foto’s of video’s bij website teksten, deze vindt u in een beeldbank. Bij een beeldbank kan op een eenvoudige manier foto’s worden gedownload, nadat deze zijn aangeschaft.Waarom gebruik maken van stockfoto’s?

In het algemeen zijn ondersteunende stockfoto's vooral bedoeld om duidelijk te maken waar het artikel, content of webpagina over gaat en om de sfeer rond het onderwerp te positioneren.

Door stockfoto's te gebruiken kan direct de juiste foto worden gekozen, in plaats van zelf een fotograaf in te huren. Dit maakt zéér vaak de inzet van stockfoto of stockvideo materiaal goedkoper en sneller dan het zelfstandig uitvoeren of laten uitvoeren van een foto- en/of videosessie.

Bedrijven kiezen steeds vaker voor het inzetten van stockfotografie, dan zelf een verzameling te realiseren van eigen fotomateriaal.

Royalty's en rechten van stockfoto’s en foto’s online

Foto’s online zijn dus niet zomaar gratis, ook niet als u zoekt op afbeeldingen in Google. Het is belangrijk om te weten wie de eigenaar is van de foto, om eventuele schade claims te voorkomen.

Wees daarom verstandig en gebruik online altijd stockfoto’s van bijvoorbeeld iStock, Getty Images of istockfoto.com of gebruik online alleen foto’s die u zelf heeft geschoten.
Toch liever zelf foto's maken?

Waarom ook niet, u bent altijd eigenaar van uw eigen foto's. U wilt graag leuke en mooie foto's maken, maar welke camera heeft u dan nodig? Het kiezen van een camera kan een lastige beslissing zijn. Elk type camera heeft andere eigenschappen. We leggen u graag de verschillen uit tussen spiegelreflex-, systeem- en compact camera’s.

Spiegelreflexcamera

Waar op te letten bij Spiegelreflexcamera's?

Spiegelreflexcamera Bij spiegelreflexcamera’s is het mogelijk om zelf de fotocamera-lens te wisselen. Dit geeft u veel meer mogelijkheden als (hobby)-fotograaf. Zo kunt u testen met verschillende brandpuntsafstanden voor unieke en prachtige foto’s. Spiegelreflexcamera’s hebben veelal grotere sensoren, die ervoor zorgen dat de camera licht-gevoeliger is. Hierdoor maakt dus ook bij weinig licht, mooie foto’s.

Er is online een breed assortiment aan accessoires voor spiegelreflexcamera’s. Wilt u serieus aan de slag met fotografie? Kies dan voor spiegelreflexcamera.

Top 5 populairste spiegelreflexcamera's

Systeemcamera

Waar op te letten bij Systeemcamera's?

Systeemcamera Bij systeemcamera’s is het ook mogelijk om de fotocamera-lens te verwisselen. Een systeemcamera bevat echter geen spiegel voor het zoeksysteem. Hierdoor zijn systeemcamera’s veelal lichter en compacter dan spiegelreflexcamera’s.

Het aanbod van lenzen en accessoires is daardoor ook minder groot dan bij spiegelreflexcamera's. Waarom u kunt kiezen voor een systeemcamera? Als u minder gedoe wilt en het makkelijk overal wilt gebruiken.

Top 5 populairste systeemcamera's

Compactcamera

Waar op te letten bij Compactcamera's?

Compactcamera Wilt u snel foto’s kunnen schieten, dan is een compacte fotocamera de eenvoudigste manier om te beginnen. Compactcamera’s zijn kleine camera’s met een vaste lens, hierdoor heeft u geen gedoe met lenzen of camera-instellingen.

U kiest slechts het ‘ontwerp’ en schiet de foto. Vanwege het gebruiksgemak en compacte formaat zijn compact camera’s ideaal voor snel gebruik of om mee te nemen op vakantie.

Top 5 populairste compactcamera's